На разходка в града под тепетата: Какво да видим в Пловдив?

жена на разходка в Пловдив в квартал Капана

Как ви звучи идеята за кратко бягство този уикенд в Пловдив? Посещавали ли сте града под тепетата? Като един от най-старите живи градове в Европа, той съчетава по уникален начин модерна архитектура с културно-историческото наследство от траки, римляни и османци. Пловдив е място, в което се преплитат история и съвременен дух. Градът е перфектна дестинация за съботно-неделна почивка. Можете да съчетаете посещението на исторически обекти с наслада от добра храна, спокойни разходки и дори пазаруване. 

Пловдивчани все още се радват на дълги слънчеви дни, макар лятото да е към края си. През септември включително може да разгледате най-интересните места в града, докато ви огряват топлите лъчи на слънцето. Разбира се, може да посетите града и през някой от другите сезони. Пловдив целогодишно е посещаван от много туристи. Архитектурните и историческите му богатства, както и интересните събития, случващи се на територията му, са сред причините за това.

Днешната статия е за всички, които се чудят в Пловдив какво да посетим. Даваме ви препоръки кои забележителности не бива да пропускате, както и предложение за двудневен маршрут, за да разгледате отблизо града.

какво да видим в Пловдив Главната улица

“Какво да видим в Пловдив? Кои са най-интересните места за разходка в Пловдив?”

На въпроса какво да видим в Пловдив, бихме казали, че това зависи дали обичате историята, дали сте ценители на изкуството или предпочитате спокойните разходки. Обиколка на Гребна база Пловдив, редом с посещение на пловдивските музеи и галерии, биха били подходящи в тези случаи. И все пак, има забележителности, които не бива да пропускате. Задължително отделете време за:

  • Разходка из Стария град, познат още и като Старинен Пловдив;
  • Посещение на Античния театър, единствената запазена антична театрална сграда в България;
  • Обиколка на Капана, квартала с артистичен дух и малки улички;
  • Изкачване на Небет тепе, един от хълмовете, около които е построен Пловдив;
  • Обиколка по улица “Княз Александър I”, известна сред пловдивчани като Главната улица.
Стария град Пловдив

Един ден в Пловдив: Къде да се разходим?

Ако имате само един ден за разходка и проучвате какво да се види в Пловдив задължително, препоръчваме да се съсредоточите върху централната част. Ето един примерен маршрут, който ще ви позволи да усетите атмосферата на града.

Започнете разходката си от района на Джумая джамия. Там се намира Римският стадион на Филипопол (Античният стадион), който е под номер 41а в Списъка със 100-те национални туристически обекта. След като научите повече за него, се отправете към арт квартала Капана. Уникалният му чар се крие в тесните улички, модерните ресторанти и занаятчийските магазини. Ако сте започнали обиколката си рано-рано, Капана може да е ваша спирка за сутрешно кафе или бърз обяд.

Продължете към Стария град. Не може да сте в града под тепетата и да не се разходите по стръмните калдъръмени улички. Античният театър трябва да бъде видян задължително. Отворен е за посещение всеки ден от 9:30 до 18:00 (с изключение на дните, в които има организирано мероприятие). Може да посетите и някои от известните къщи музеи, разположени в Старинен Пловдив (Къща Хиндлиян, Балабанова къща и др.). Етнографският музей също се намира там.

Завършете разходката си на Небет тепе – оттук се открива прекрасна гледка към града, особено по време на залез. Ако имате време, разходете се по Главната улица – на нея са разположени множество магазини и заведения. За глътка свеж въздух препоръчваме кратка спирка в Цар Симеоновата градина. Там се намират и Пеещите фонтани.

жена купува сувенири за спомен от Старинен Пловдив

Двудневен престой: Къде да идем и какво да посетим в Пловдив?

Идея за първия ден може да заимствате от горните редове. А ако се чудите още какво да видя в Пловдив, ето отговора. 

Може да се качите на хълм Бунарджика, откъдето се разкрива уникална гледка към целия град и околностите. На върха се намира и паметникът Альоша. Неслучайно пловдивските абитуриенти имат традиция да се отправят към паметника след тържествата по случай завършването им. Гледката е наистина впечатляваща. За чудещите се къде да се разходим в Пловдив с половинката – препоръчваме с посещение привечер. 

Епископската базилика на Филипопол е другото ни предложение. Позната е още като Голяма базилика и е най-големият раннохристиянски храм на територията на България. Намира се в централната част на Пловдив, а както вероятно вече се досещате, освен Голяма, има и Малка базилика. Последната се намира по-надолу на същия булевард. Ако имате повече време в Пловдив, може да посетите и нея.

Заключителни думи

Надяваме се да успяхме да ви дадем отговор на въпроса какво да разгледаме в Пловдив. Ще се радваме и да ви посрещнем в Парк Хотел Санкт Петербург. Знаем, че има немалко варианти за настаняване в Пловдив, но ние обещаваме да ви спечелим с отлично обслужване, комфортна обстановка и специално внимание към детайлите. Хотелът разполага с аквапарк (отворен само през лятото и безплатен за гостите), ресторанти, един от които с уникална панорамна гледка към града, както и център за здраве и красота – перфектното място за отмора след дълъг ден на разходка в Пловдив

За хотела

Парк хотел Санкт Петербург е четиризвезден комплекс в сърцето на Пловдив. Открит е преди повече от четири десетилетия и чрез услугите си създава традициите за стил, лукс и уют, съчетани с модерната динамика на града.

Последни новини

Сподели публикацията

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Изживей магията