3 красиви места около Пловдив за разходка

на разходка около Пловдив

В Пловдив интересни места не липсват. Но и районът около града също има какво да предложи, когато става дума за еднодневна разходка. Пловдив и околностите са пълни с история и природни богатства, които привличат хора от цял ​​свят и които си заслужава да видите.

“Къде да отидем за един ден около Пловдив?” Има ли интересни места около Пловдив, които могат да се посетят с влак или автобус? И вие ли това се чудите? Ако сте в търсене на забележителности, които да посетите, тази статия е специално за вас. Даваме ви препоръки за 3 красиви места около Пловдив за разходка. Всички градове, за които ще прочетете, са достъпни с обществен транспорт.

Идеи за разходка около Пловдив

• Манчова поляна в село Марково - спокойствие сред природата

Село Марково се намира на 10 км южно от Пловдив, в подножието на рид Чернатица. Най-добре познато е с Манчова поляна – прекрасно кътче за отдих и барбекю и едно от най-популярните места за пикник около Пловдив. Местните ще ви упътят как да стигнете до поляната, а там ще ви очаква всичко необходимо за един приятен ден далеч от големия град, в спокойствието на гората и планината.

Ще откриете дървени маси и пейки, чешма, както и беседка с огнище за барбекю. Има и дървена люлка, а на хълма се намира параклисът “Свети Георги”. Поляната е голяма и уверяваме ви, бързо ще разберете защо е сред любимите места за разходка около Пловдив на мнозина. Обикновено местни и пловдивчани търсят бягство от големите горещини през уикенда. Затова, ако имате възможност, по-добре я посетете през делничен ден. Автобуси за Марково пътуват ежедневно от автогара Родопи.

Манчова поляна - места за разходка около Пловдив

• Асенова крепост в Асеновград - разходка в града на виното и роклите

Сигурно първата ви асоциация, когато чуете Асеновград, е рокли. Наред с многото магазини за рокли и аксесоари, Асеновград се гордее с още две неща – крепостта от Средновековието, разположена над самия град, и запазените традиции в производството на вино. Най-добре познати са станимашката малага и асеновградския мавруд.

Прочутата Асенова крепост, станала емблема на града, представлява средновековна крепост с укрепена църква. Исторически данни свидетелстват, че крепостта е съществувала още по времето на траките (V-ІV в. пр. Хр.). Името си Асенова получава много по-късно и в резултат на подобренията, които цар Иван Асен II прави нея през 1231 година. Днес е сред най-посещаваните забележителности около Пловдив и Асеновград.

Посещението на крепостта е срещу заплащане на входна такса. За възрастни тя е 4 лв., а за ученици и студенти – 2 лв. Има отстъпки и при закупуване на семеен билет (до 5 души). За Асеновград автобусите тръгват от автогара Юг. Градът е достъпен и с влак.

Асенова крепост - хубави места около Пловдив за разходка

• Бачковски манастир - един духовен център край Пловдив

Говорейки за Асеновград, не може да пропуснем да споменем и разположения близо до него Бачковски манастир. Има немалко манастири около Пловдив, но Бачковският е вторият най-голям в България. Преди него е единствено Рилският.

Комплексът включва основната църква, два по-малки храма и костница. Най-голямата светиня е иконата на Пресвета Богородица. В почивните дни и на големите църковни празници хиляди вярващи се стичат да се помолят за здраве пред нея. Храмовият празник е на 15 август – когато Православната църква отбелязва Успение Богородично (Голяма Богородица). Тогава хиляди християни посещават Бачковския манастир, за да се докоснат и поклонят пред чудотворната икона на Богородица.

Бачково се намира на 25 км от Пловдив. Може да стигнете до селцето с автобус. Рейсовете тръгват от автогара Родопи.

Бачковски манастир - туристически забележителности около Пловдив

Успяхме ли да ви вдъхновим да посетите тези забележителности до Пловдив?

Надяваме се да успяхме да ви дадем идеи за еднодневна разходка около Пловдив и да сме сложили край на чуденето ви къде да се разходим за един ден. Хубави места около Пловдив за разходка не липсват. Без значение дали изберете да отидете към Марково, Асеновград или Бачково, вярваме, че ще се убедите сами в това и ще се върнете с нови спомени.

За хотела

Парк хотел Санкт Петербург е четиризвезден комплекс в сърцето на Пловдив. Открит е преди повече от четири десетилетия и чрез услугите си създава традициите за стил, лукс и уют, съчетани с модерната динамика на града.

Последни новини

Сподели публикацията

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Изживей магията