Сватбени традиции и обичаи: Какво се прави в ресторанта?

сватба в четиризвезден хотел в Пловдив - Парк хотел Санкт Петербург

С блага ракия, китка здравец и усмивка на лицето, младоженецът отива в дома на кумовете. Оттам заедно тръгват към дома на булката. Тук може да има много и различни ритуали – от плащане на откуп, за да се отвори вратата и младоженецът да вземе булката, до криене на сватбена обувка. Следва почерпка и извеждане на булката от дома ѝ, а след това всички се насочват към ресторанта. Много от обичаите са се запазили и до наши дни и носят настроение за гостите. За това какви сватбени традиции и обичаи може да спазите в ресторанта ви разказваме днес. 

Посрещане на младоженците с пита, сол и мед

Хлябът от край време присъства на трапезата на българина, а солта и меда са метафора младото семейство да преодолява заедно и сладките, и трудните моменти. Майките на булката и младоженеца поставят начало на сватбеното тържество с т.нар. захранване. Някои двойки избират тъщата да държи питката, а свекървата да ги захрани. В други случаи майката на булката отчупва парче от питката и го потапя в сол, а тази на младоженеца – в мед.

Първа сватбена наздравица

Младоженците вдигат тост за наздраве, като чашите трябва да бъдат изпити до дъно. Вярва се, че колкото по-малко са останалите капки, толкова по-малко сълзи ще пролее младото семейство в съвместния си път. В този момент водещият или някой от гостите трябва да попита кума какво е виното, а той да извика силно “Горчиво”. Силното провикване най-често е последвано от дълга целувка от страна на младоженците.

хотел в Пловдив за сватба - сватбени чаши за шампанско

Ритане на менчето

В менче предварително се поставят вода и две цветчета – едно бяло и едно червено. По време на сватбеното тържество булката трябва да ритне менчето. Според това кое цвете първо излезе, се предполага какъв ще е полът на първото дете на семейството. Ако най-напред излезе бялото, се смята, че първородната рожба ще е момче, а в случай че е червеното – момиче.

Първи сватбен танц

За своя първи танц като семейство излизат младоженците. Те танцуват под звуците на любима песен и с това дават начало на големия купон. Танцът на младоженците събира погледите и вниманието на всички гости. Много двойки репетират и учат интересни хореографии, с които да изненадат присъстващите. Ако и вие сте сред тях, това е моментът да покажете всичко, което сте научили през последните седмици.

Кумска реч

Кумът е ключова фигура по време на цялото сватбено тържество и след първия танц на младото семейство идва време той да го поздрави. Част от речта му обикновено са пожелания към двойката. Пожеланията той завършва с вдигане на празнична наздравица и покана към гостите да се включат в първото за вечерта хоро. Кумът е този, който трябва да поведе хорото.

Разчупване на сватбената пита

Същността на ритуала се изразява в заставане на младоженците с гръб един към друг с високо вдигнати ръце. Една от майките държи над главата им питка. При даден знак, двамата влюбени трябва да я разчупят. Който успее да отчупи по-голямо парче, той ще бъде “шефът” в къщата и ще командва. Препоръчваме ви да спазите този ритуал преди поднасянето на основното ястие, за да може заедно с него, на гостите да им бъде сервирана питка.

сватбено тържество в луксозен хотел в Пловдив

Кумова ръченица

Кумовете, заедно с двама от шаферите или приятели на младоженците, танцуват с пиле и торта. Танцуващите се стремят да съберат колкото се може повече пари за младото семейство, а кумовете се опитват да откупят даровете, надигравайки шаферите. Надиграването се осъществява под звуците на ръченица. Една от най-популярните сватбарски ръченици е Тракийска ръченица.

Хвърляне на булчински букет и жартиер

Отпред излизат най-напред всички неомъжени дами. Булката застава с гръб към тях и малко след това хвърля своя букет зад себе си. Смята се, че момичето, което улови букета, ще бъде следващото, което ще сключи брак. Идва ред и на господата. Младоженецът най-напред сваля със затворени очи жартиера на своята дама, след което той застава с гръб към всички ергени и хвърля жартиера. И тук се вярва, че който го хване, ще бъде следващият младоженец.

Разрязване на сватбена торта

Наред с с първия сватбен танц, това е един от най-очакваните моменти от всички. Сватбените торти са най-разнообразни по отношение на визия и вкусове. Ние няма да се фокусираме върху това, а ще кажем само, че тортата е символ на сладкия живот, който очаква младото семейство, а разрязването заедно – своеобразно обещание да бъдат винаги заедно ръка за ръка.

Сватба в Пловдив в Парк хотел Санкт Петербург

Отпразнувайте любовта си в изискан стил и безупречност. Доверете се на екипа на Парк хотел Санкт Петербург за своята сватбена приказка. Разположен в сърцето на Пловдив, хотелът предлага прекрасна обстановка, където да отпразнувате този специален ден. Свържете се с нас за повече информация.

За хотела

Парк хотел Санкт Петербург е четиризвезден комплекс в сърцето на Пловдив. Открит е преди повече от четири десетилетия и чрез услугите си създава традициите за стил, лукс и уют, съчетани с модерната динамика на града.

Последни новини

Сподели публикацията

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Изживей магията