Какво да правите в Пловдив през ноември и декември?

Пловдив - панорамен изглед

Древният и вечен Пловдив ще ви очарова и през зимните месеци. Без значение какво е времето навън, сърцата ви може да преливат от красиви емоции. Програмата за ноември и декември се очертава изпълнена с много и интересни мероприятия. За по-интересните от тях ви разказваме в следващите редове.

“Задачата на изкуството е да вълнува сърцата.” – Хелвеций

Следвайки този цитат, ще кажем, че нашата задача е да ви представим по-интересните събития в Пловдив през ноември и декември. Започваме с музикален фестивал и няколко изложби, които сме сигурни, че няма да ви оставят безразлични, ако сте ценители на културата.

  • XIV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” – Есенното издание е към своя край. 11 ноември е последният ден, в който може да се насладите на класическа музика в Балабанова къща. Майстори на пианото и цигулката ще гастролират, за да зарадват всички вас почитателите на класиката. 
  • За любителите на историята препоръчваме изложби “Власт и сила: късната бронзова епоха по нашите земи” и “Клинопис”. Веднага казваме и къде – в Историческия музей в Пловдив. Предлагат се екскурзоводски беседи и отстъпки за ученици, семейства, пенсионери, така че не пропускайте, ако обичате историята. 
  • Изложба “Моят етнографски свят” – Чували ли сте за обредно даряване? Това е обичай, свързан с българската сватба. Повече за него, както и изложба на възглавници, носии, месали може да видите в Етнографския музей в Пловдив. Изложбата ще продължи до средата на януари догодина.

“Който не носи театър в себе си е умрял.” – Стоянка Мутафова

Театралните постановки имат способността да вълнуват, обогатяват, вдъхновяват. Кога за последно бяхте на театър или опера? Гостуващи състави и пловдивски артисти ще зарадват публиката в града под тепетата през идните месеци. Прегледайте програмите на Драматичен театър-Пловдив и Държавна Опера-Пловдив. Драматични истории, изиграни от талантливи артисти, ще ви накарат да се замислите за важното в живота. За тези, които търсят смях и развлечение, комедийните представления предоставят доза настроение и усмивки.

„Във виното е истината“ – Латинска сентенция

15-ото издание на “Дефиле на младото вино” ще се проведе от 24 до 26 ноември 2023 г. в Стария град. Любимото място на пловдивчани и гости на града става още по-привлекателно, защото в последния уикенд в музеи, галерии и ресторанти ще може да се дегустира младо вино. Началото на винената фиеста ще бъде поставено в 13:00 в петък пред Общината. А след вълнуващите сърцата хора̀ на ансамбъл “Тракия” следва още по-вълнуващата част – дегустацията на божествената напитка. И то в продължение на три дни.

фестивал Дефиле на младото вино в Пловдив

“Където думите се провалят, говори музиката.” – Ханс Кристиан Андерсен

Споделяме и още едно музикално събитие, този път в зала “.С.И.Л.А”. Оркестър Prime Orchestra се завръща в България и обещава да изненада пловдивската публика с уникална шоу програма. Запазете си датата – 13 декември – за едно незабравимо шоу с много музика, светлини ефекти и хубави емоции. Prime Orchestra е музикален състав от рок група, хорова група, вокалисти, музиканти, свирещи на струнни, духови и ударни инструменти. Ако сте фенове на Deep Purple, The Beatles, Metallica, Queen, Kiss – рок симфони шоуто със сигурност ще ви хареса.

“Когато купуваш ръчна изработка, купуваш част от сърцето на твореца му, от душата му, миг от неговия живот.” – Неизвестен автор

Локацията е ясна – мостът на ул. “Гладстон”, точно срещу Пощата. Датите също са определени – от 15 до 26 декември. Да, правилно разбрахте. Коледното издание на базар “Капана” ще продължи цели 12 дни. И както традицията повелява, ще събере на едно място творци и почитатели на ръчната изработка. Майстори и ценители на вкусната храна и греяното вино също ще са тук. А любими коледни (и не само) песни ще звучат през цялото време, за да бъде настроението весело. Мъниците ще могат да се снимат с Дядо Коледа и Снежанка, а вие може да купите коледен подарък за близки и роднини.

Базар Капана - фестивал за ръчно изработени артикули

В заключение

Пловдив през ноември и декември предоставя немалко възможности за забавления. Независимо дали сте почитател на културата, обичате историята, търсите кулинарни изкушения или просто искате да усетите зимната атмосфера, градът ще ви предложи отлични възможности да се насладите на всичко това.

За хотела

Парк хотел Санкт Петербург е четиризвезден комплекс в сърцето на Пловдив. Открит е преди повече от четири десетилетия и чрез услугите си създава традициите за стил, лукс и уют, съчетани с модерната динамика на града.

Последни новини

Сподели публикацията

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Изживей магията