Исторически забележителности в Пловдив

разходка в Пловдив по следите на историята

Пловдив. Град с богата история, много лица, прекрасна атмосфера и неповторим чар. За над 8000-годишното си съществуване винаги е бил важен икономически център. Съхранил е духа и наследството на траки, римляни, византийци, османци. В следващите редове ви даваме препоръки кои исторически забележителности в Пловдив да посетите, ако искате да научите повече за историята на древния и вечен град.

Регионален исторически музей Пловдив

Многогодишната история на Пловдив започва през VI хилядолетие пр.н.е., а съвременният град съществува без прекъсване от IV хилядолетие пр.н.е. Най-ранното известно селище е разкрито на Небет тепе по време на каменно-медната епоха, като то е обитавано без прекъсване до наши дни. Това дава основание на историците да смятат IV хилядолетие пр. Хр. за начален етап в развитието на града. Пловдив е смятан за най-стария жив град в Европа и шестият най-стар в света.

Няма да разказваме в детайли цялата история на Пловдив. Вместо това ще ви препоръчваме да посетите Регионалния исторически музей. Във фонда на Исторически музей Пловдив, който е и най-голям за областта, се съхраняват над 60 000 експоната. Разделени са на четири тематични експозиции, като всяка от тях може да бъде открита в отделна сграда. Може да започнете обиколката си от централната сграда, намираща се на броени метри от Паметника на Съединението. Уредниците там ще ви разкажат повече за важен момент от историята на страната ни – Съединението от 1885.

Обектът е под номер 41 в 100-те национални туристически обекта. Не си тръгвайте без нови знания и печат в книжката.

Регионален исторически музей Пловдив - централна сграда

Форум на Филипопол

В града под тепетата почти всяка улица пази история. Главната не е изключение. Ако по време на вашата разходка в Пловдив минете през улица “Княз Александър I Батенберг”, несъмнено ще забележете Античния форум на Филипопол. Намира се до Централна поща, точно срещу сладоледената къща.

Строежът на форума започва през I в. сл. Хр. по времето на император Веспасиан, но е завършен през II век. Тук са се събирали главните улици на древния Филипопол, а в близост е имало търговски и административни сгради.

Форумният комплекс се простира на площ 20 хка, което го прави най-големият на територията на страната ни. Около 11 хка са изложени на открито, заедно с реставрираните преди няколко години колони, и са достъпни за разглеждане отблизо от граждани и гости на Пловдив.

посещение на исторически забележителности в Пловдив

Римски стадион Пловдив (Античен стадион на Филипопол)

Ключов момент в историята на града се оказва завладяването му от римляните. Оценили стратегическото му разположение, те бързо започват активно строителство. По римско време са издигнати много обществени сгради, храмове, бани, стадиони, театри. Част от римското наследство е и Римският стадион, познат още като Античен стадион Пловдив. Построен е в началото на ІІ в., по времето на император Адриан. Днес се намира близо до Джумая джамия и условно разделя Главната пешеходна улица на две.

В миналото стадионът е бил средище за провеждане на спортни състезания и гладиаторски битки. За разлика от древните гърци, които посвещавали игрите на своите богове, римляните ги превръщали в забавление и дори зрелище. Стадионът е можел да посрещне до 30 000 зрители.

В днешно време мястото набира популярност сред младоженци, които мечтаят за изнесен ритуал в Пловдив. В случай че няма планирано мероприятие, може да посетите информационния център и да вземете печат. Римският стадион също попада в Списъка на БТС със 100 обекта, които всеки българин трябва да посети. Ще го откриете под номер 41а. Ако имате нужда от разхлаждащо питие, може да се отбиете до кафе-бара.

Античен театър Пловдив

Когато става въпрос за исторически забележителности в Пловдив, няма как да пропуснем Античния театър. Построен по времето на император Марк Улпий Траян, Античният театър на Филипопол е място, което да буди голям интерес до ден днешен.

Театърът представлява полукръг с външен диаметър 82 м. Може да посрещне около 3500 зрители. Уникалната му архитектура, големият брой места и отличната акустика са сред причините много артисти да избират Античния театър за своите турнета. Тук ежегодно се провеждат събития от различно естество, най-често концерти и оперни спектакли.

Със своя Античния театър Пловдив няма как да не се гордее. Това е единствената запазена антична театрална сграда по нашите земи и един най-добре запазените антични театри в света. Намира се в Стария град, между Джамбаз тепе и Таксим тепе. Ако решите да го посетите, най-добре проверете предварително дали има планирано мероприятие, за да не останете разочаровани.

За да посетите Античния театър в Пловдив, е необходимо да заплатите входна такса. За възрастни цената е 5 лв., за ученици и студенти – 2 лв. Срещу 10 лв. пък може да вземете фамилен билет. Предлагат се още комбинирани билети за посещение на няколко забележителности. Беседата се заплаща допълнително. Античният театър дели номер 41 в Списъка на 100-те национални туристически обекта заедно с Историческия музей.

Античен театър Пловдив

Заключителни думи

Надяваме се да сте открили вдъхновение кои места да посетите в Пловдив, ако проявявате интерес към историята. Последно ще споменем, че някои включват Епископската базилика и Малка базилика в списъка с исторически забележителности в Пловдив. В случай че сте за по-дълго време в града под тепетата и имате желание, не пропускайте и тях.

За хотела

Парк хотел Санкт Петербург е четиризвезден комплекс в сърцето на Пловдив. Открит е преди повече от четири десетилетия и чрез услугите си създава традициите за стил, лукс и уют, съчетани с модерната динамика на града.

Последни новини

Сподели публикацията

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Изживей магията