Факти за Пловдив, които (може би) не знаете

разходка в Стария град Пловдив

Пловдив безспорно е един от най-красивите български градове. Знаехте ли обаче, че градът под тепетата е и най-старият жив град в Европа? Ако сте любопитни да научете повече за древния и вечен град, прочетете статията докрай. Представяме ви факти за Пловдив, които ще ви изненадат. Петте факта, които ще прочетете в следващите редове, със сигурност ще събудят желанието ви да посетите града.

Пловдив е най-старият жив град в Европа и шестият най-стар град в света

Пловдив се нарежда не просто сред най-старите градове в България, а изобщо на целия стар континент. Градът е с над 8 хилядолетия история, като съществува от VI хилядолетие пр.н.е. досега без прекъсване. За сравнение, първите следи от живот в Древна Атина са от XI хилядолетие пр.н.е. Археолози нареждат Пловдив веднага след съществуващите и до днес градове Йерхион, Дамаск, Сидон. 

Намиращите се на територията на града археологически обекти и паметници от различни епохи разкриват богатството на неговото минало. Културно-историческото наследство е причина през 2019 г. градът да бъде избран за европейска столица на културата (заедно с италианския град Матера). 

През годините градът е носил повече от 5 имена

Етнографски музей Пловдив - Стария град

Любопитно ни е и ще ви попитаме – колко от древните имена на Пловдив знаете? Племето беси му дава името Евмолпия. Когато Филип II Македонски завладява града през 342 г. пр.н.е., градът започва да се нарича Филипополис (“град на Филип”). 

За траките градът е бил Пулпудева, а за римляните става познат като Тримонцуим (“града на трите хълма”). С падането на България в османско иго се сменя и името на града – турците го именоват Филибе. В старобългарски източници градът под тепетата е изписван като Пълдин и Пловдивъ. 

Някои свързват Пловдив с античния тракийски град Одриса (Одрюза), а в определени периоди градът е бил наричан Понерополис. Името обаче не се е наложило и днес малцина само са го чували. 

Градът се утвърждава като център на културата през годините

В Пловдив може да потърсим корените на традицията да почитаме славянските първоучители Кирил и Методий. Датата е 11.05.1851, а инициативата – на Найден Геров. Тогава учител в Пловдивската мъжка гимназия “Св. св. Кирил и Методий”, той организира празник за светите братя, създатели на глаголицата.

Първият български следосвобожденски вестник също започва да се издава не къде да е, а в Пловдив. За баща на модерното книгоиздаване у нас се счита Христо Данов, който в периода 1878-1885 издава вестник Марица. Първото издание на вестника излиза в града под тепетата, а Данов си поставя за своя мисия вестникът да се превърне в информационен лидер и да прилича на британския “Таймс”.

Пловдивските тепета са общо 6

Тепетата са сред символите на града. Извисяват се сред иначе равното поле на Горнотракийската низина и разкриват уникални гледки. Докато сте на почивка в Пловдив, винаги може се качите на тепетата. В миналото са били 9, а днес са шест. Тепето с име Марково тепе е било разрушено в началото на миналия век. 

Тепетата не само предлагат прекрасни гледки към града и околността, но и са любимо място за отдих и разходки на местните. Изкачването на тепетата е едно от най-популярните занимания сред туристите. Ако и вие искате да видите Пловдив отвисоко, запознайте се с тепетата, които съществуват до ден-днешен:

  • Джендем тепе
  • Бунарджик
  • Сахат тепе
  • Таксим тепе
  • Джамбаз тепе
  • Небет тепе
панорамна гледка Пловдив тепета

В Пловдив се намира най-дългата пешеходна главна улица

Шумът от трафика е пълна противоположност на айляка – може би затова Пловдив се гордее с най-дългата пешеходна зона без автомобили в Европа. Улицата носи името на Княз Александър I Батенберг, но сред пловдивчани е известна като Главната улица. Дължината ѝ от близо 1,8 км ѝ отрежда първото място сред европейските пешеходни зони.

Ако сте за първи път в Пловдив и се чудете откъде да започнете обиколката на града, добра отправна точка може да ви е Главната. Оттук може да се отклоните към Стария град или артистичния квартал “Капана”. На самата главна има театър, много магазини, кафенета. В топлите дни Главната гъмжи от пловдивчани и гости на града, които искат да се разходят, да опознаят града или просто да похапнат сладолед.

Тези факти за Пловдив ви изненадаха и искате да опознаете отблизо града? Ако планирате посещение и търсите хотел в Пловдив, където да почувствате комфорт и уют, Парк хотел Санкт Петербург е изборът, който трябва да направите. Нашият четиризвезден хотел се намира в сърцето на града, предоставяйки лесен достъп до най-интересните забележителности и културни атракции.

За хотела

Парк хотел Санкт Петербург е четиризвезден комплекс в сърцето на Пловдив. Открит е преди повече от четири десетилетия и чрез услугите си създава традициите за стил, лукс и уют, съчетани с модерната динамика на града.

Последни новини

Сподели публикацията

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Изживей магията