6 златни правила за говорене пред публика

предаване на основно послание при говорене пред публика

Знаете ли, че един от най-разпространените страхове е страхът от говорене пред публика? За това как да се научим да говорим правилно пред публика са изписани стотици, ако не и хиляди книги. Има и много курсове.

На всеки от нас в някакъв момент му се е налагало да излезе да говори пред голям брой хора, понякога дори напълно непознати. Без значение дали става дума за проект в университета или за презентация по време на конференция, събралият се в нас страх от говорене пред публика може да ни попречи да се представим по най-добрия начин.

Затова решихме да ви представим 6 златни правила за публично говорене. Като всяко друго умение, и това може да се усъвършенства с практика и упражнения. Ето какво е важно при говоренето пред публика.

Подгответе се добре за своята презентация

Ако ще презентирате, нека презентацията ви съдържа опорни точки и основни акценти, които искате да засегнете. При подготовката на план какво ще говорите помислете за въвеждащи думи, основна част на вашата реч и заключение. Част от подготовката ви може да е репетиция пред огледалото или добър приятел. Може да се запишете, за да видите колко време ви отнема да кажете всичко, което сте подготвили. Така ще прецените дали ще се вместите във времето, определено по програмата.

Започнете “силно” и поддържайте диалог с публиката

въпроси и отговори при презентация

Дали хората ще ви слушат обикновено решават в първите няколко секунди. Затова е важно да успеете да грабнете вниманието им още в самото начало. За да не мислят, че вие сте поредният лектор със скучна и суха презентация, започнете с виц, интересен факт или цитат, свързан с темата. По време на презентацията се опитайте да установите диалог. Така ще задържите вниманието им. Може да например да ги провокирате да мислят, като им задавате отворени въпроси.

Говорете ясно и разбираемо

На въпроса как да говорим правилно, ще отговорим по следния начин – ясно, високо и на езика на аудиторията, за да бъдете разбрани. Избягайте бързото и тихото говорене. Най-вероятно заради притеснението ще искате всичко да приключи бързо, но се стремете да говорите ясно и бавно. В противен случай рискувате аудиторията да не вникне в казаното от вас. Преди да започнете, поемете дълбоко въздух. Паразитни изрази не е желателно да са част от изказването ви.

Осъществявайте контакт с очи с аудиторията, усмихвайте се

Ако първо сте говорили на публиката в лявата част, в следващия момент погледнете към присъстващите в дясната част. Осъществявайте контакт с различни хора в залата. Така ще създадете всеобщо усещане, че се провежда ежедневен разговор, а не официално събитие и важна лекция. Не забравяйте да се усмихвате. Усмивката ще скъси значително дистанцията между вас и публиката. Освен това е сигнал за мозъка, че всичко е наред и няма повод за притеснение.

публично говорене

Използвайте жестове

Да се научим как да говорим пред публика изисква време. Според психолози тялото дори говори много повече от думите. Близо 90% от това, което предаваме като послание, го казваме чрез езика на тялото. Не е препоръчително да кръстосвате ръцете си. Това ще се приеме като знак, че сте “затворени” и в отбранителен режим. Движете се естествено по сцената. Покажете ентусиазъм и използвайте жестове. Вашето изражение, жестове, позиция на тялото ще направи много по-голямо впечатление от това, което казвате.

Разкажете история и дайте примери

Илюстрирайте казаното от вас с история от вашия живот, статистики, интересни факти. Хората са много по-склонни да запомнят нещо и да се идентифицират с това, за което се говори, ако чуят личен пример. Метафори, сравнения, аналогии – те също могат да са ваши помощници, за да предадете своите послания. Ако говорите за нещо ново и непознато за аудиторията, опитайте се да го свържете с нещо, за което тя вече е чувала. Щипка хумор също няма да е излишна.

В заключение, не бива да се притеснявате, ако ви предстои говорене пред публика. Това е умение, което може да развиете като всяко друго – с търпение, постоянство и практика. Надяваме се горните шест правила да ви бъдат полезни, но не забравяйте, че понякога малко спонтанност е по-ценна от безброй правила.

езика на тялото при говорене пред публика

За хотела

Парк хотел Санкт Петербург е четиризвезден комплекс в сърцето на Пловдив. Открит е преди повече от четири десетилетия и чрез услугите си създава традициите за стил, лукс и уют, съчетани с модерната динамика на града.

Последни новини

Сподели публикацията

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Изживей магията